Jak można poprawić żywność gleby?

Jak można poprawić żywność gleby?

Już jakiś czas temu można było usłyszeć o nowym zagrożeniu dla rolnictwa. Jest nim spadek żyzności gleby. Tymczasem żyzność gleby to czynnik, który decyduje o jakości i wielkości plonów. Nic więc dziwnego, że coraz więcej rolników specjalizujących się w produkcji roślinnej zastanawia się, jak użyźnić glebę.

Co powoduje spadek żyzności gleby?

Żyzność gleby zależy od zawartości w niej substancji organicznej określanej mianem próchnicy oraz od obecności i aktywności mikroorganizmów. Intensywne rolnictwo sprawiło, że żyzność gleby zaczęła drastycznie spadać. Przyczyniło się do tego między innymi stosowanie dużych ilości nawozów sztucznych na rzecz ograniczenia stosowania nawozów organicznych, monokultury, kwaśny odczyn gleby i nieprawidłowy lub całkowity brak płodozmianu. Obecnie rolnicy zobowiązani są do ochrony gleby. W efekcie coraz więcej rolników poszukuje informacji o tym, jak użyźnić glebę.

Sposoby na ulepszenie gleby

Urodzajność gleby zapewnia roślinom wszystkie niezbędne do wzrostu składniki pokarmowe. Urodzajność gleby kształtowana jest między innymi przez próchnicę. Nie jest to jednak jedyny czynnik, który wpływa na urodzajność gleby. Rolnicy, którzy zastanawiają się, jak użyźnić glebę, muszą zadbać także o jej prawidłowy odczyn pH. Jak poprawić żyzność gleby? Sposobem na to jest jej regularne wapnowanie. Ważne jest to, że rolnicy, którzy szukają sposobów na to, jak poprawić urodzajność gleby nie muszą obawiać się związanych z tym kosztów. Poprawa żyzności gleby nie wymaga dużych nakładów finansowych.